Boss Gua

Pages

Hot Drama

22 August 2011

Cara Gua Ber'Blogging

Assalamualaikum..

Anneyong Haseyo..


Hari ini memang pelik...Pelik sangat-sangat....Sebab? nak tahu sebab apa..Sebab yang ramai shopping kuih raya,kurma dekat jusco tadi orang cina daripada orang melayu...=.='..Menantu diorang orang malay ke? ..Tak mungkin la...Mungkin sebab mereka mengamalkan  gaya hidup 1 Malaysia kot..layan je la....yang penting gua bahagia...


Back to the Title..



Setiap orang ada cara tersendiri dalam membahagikan masa untuk online & Blogging...Dan setiap orang juga mempunyai cara tersendiri dalam meng'update,Blogwalking & menguruskan blog sendirian berhad kan..Gua dapat rasakan lu orang punya trick menarik reader mesti terbaik,sehingga boleh mendapatkan follower / cecah ribu-ribu & komen ratus/ribu-ribu...Gua pon nak tahu macam mana cara lu orang berblogging sehingga boleh jadi macam itu..maklum la,gua nie kan newbie lagi dalam bidang blogging..ajar la gua..


Newbie-newbie gua pon,gua ada cara tersendiri okay..keh keh keh...Memandangkan gua ini tak kedeng(kedekut) ilmu..Gua dengan rela hati ingin berkongsi dengan lu orang semua,macam mana cara gua berblogging..=)


ON PC > Connected Broadband *gua guna broadband je > Click Browser (Mozilla,Google Chrome & Internet Explorer) > Type Link blog or title blog lu orang kat atas itu contoh "http://kimheerulstory.blospot.com or Budak bermata sepet"..


Amaran keras : Jangan online Facebook dulu...takut ia akan menganggu concentration dalam berblogging..



Dah masuk page blog yang cantik / smart tu en..Benda pertama yang gua teruja nak tengok ialah Shoutbox gua yang ada awek korea tu..keh keh keh..nak tengok berapa reader yang jejak dekat blog gua ini..& mana tahu kot-kot ada hater tinggalkan jejak maki-maki gua ke kan..hihi...Gua dengan senang hati akan terjah balik jejak-jejak yang di'tinggalkan itu..=)


Lepas dah settle jejak semua,Gua husya dekat Bloglist gua plak..Gua tengok ada tak cerita-cerita yang baru update or latest entry..hehe..If ada cerita yang baru gua pi terjah baca dan komen entry tersebut...=)..Dah settle semua gua baca entry-entry baru dekat bloglist gua..Seterusnya.


Click Dashboard > Moderate Comment *if ada Moderate comment > Gua tak publish komen tu,gua balas kunjungan dan komen entry orang yang komen entry gua itu *if ada 10 orang yang komen entry gua ,sepuluh-sepuluh itu gua gi terjah dan komen balik > baru la gua publish comment2 tersebut > Gua take time for update new entry > Online Facebook > Last sekali baru la gua Blogwalking at reading list & post at FB group...=)


Itu la cara gua berblogging..Alhamdulillah ia amat berhasil..mudah kan...hihihi...


Ada ke yang nak follow cara gua ini..? kah kah kah......




Gua dah dapat kad Raya dari Yad'z anak johor..hehe..thankz sangat-sangat ..=)


Open tab untuk lihat jelas =)

30 comments:

Missjajan said...

memang x focus nak berblogging kalau dah on facebook . hihi

Pendamba Mawar said...

aku akan follow cara ko..terutamanya ttg komen..:)

kim heeruul said...

miss jajan : haha..tahu pon..so,jgn la on fb dulu..hehe

kim heeruul said...

faiz : haha..bagus2..lu dpt lihat hasil nye kn..hehe

coke cucu said...

i follow u way la...haha..kite sme2 spesis sepet..LOL..haha

kim heeruul said...

coke cucu : haha..gua lagi sepet kot..kah kah kah...

Hans said...

sangat setuju
kalau dah ber fb memang tak sentuh la blog melainkan fb lengang
ekekeke

Jom Sign Up Online Survey Ini Dan Tebus Hadiah Anda

kim heeruul said...

hans : hahaha..kdg2 boleh tertangguh new update bila on fb..

ENCIK TIKUS said...

ini silap hari bulan boleh jadi macam abam ben ashaari... power.. power..

Engku Sofea said...

setuju :P

meaw said...

sama la kita.... tapi meaw blogwalking dari bloglist then readers yg tinggalkan comment...shoutbox tu jarang sangat ,bila perlu je,hahahaha....ikut mood gak nak bw tang shoutbox tu,heee...


pastu baru usha blog yang di ping di group fb,rasa-rasa tak nampak perkataan follow la saya tu,meaw jejak blog dorang,rasa menarik lagi,meaw tinggalkan jejak kat entri depa...


apapon, selamat blogwalking,hehe :D

kim heeruul said...

En.tikus : lu perli ke apa nie..? kah kah kah

kim heeruul said...

sofea : hehe..setuju tanda syg..keh keh keh.guro2..^^

kim heeruul said...

meaw : if dekat shoutbox suroh yang follow balik mmg gua pon tak pi la..hhehe

yad'z said...

haaa.. ayark... tulisan wa burukk bhai... malu2.. ahaha

kim heeruul said...

yadz : haha..mane ad buruk..ok la tu.gua punya tulisan lg hampeh..haha

zezolla_atin said...

kim ! hang memang hebat ! ^^

kim heeruul said...

atin : haha..gua tak hebat..biasa2 aja..^^

saya cello191 said...

nk follow ke tak mo follow cara ko ni..hehe..

fb ganggu nk update blog..
lebih2 lg kalau ada org tegur kat fb chat..

eyka yuca mika ツ said...

wahh ! kita serupa , haha

syrupmasin said...

betol2..bukak fb mmg lmbt lah nk berblog :D

kim heeruul said...

cello : up to lu nak follow or tak..haha..

kim heeruul said...

eyka : apa yang serupa.? gua laki meyh..hahah

kim heeruul said...

syrup : haha.tahu pon..sebab tu gua on blog dulu..

Finaz Jaafar said...

gwa newbie yg ssh btol nak naik..haha
gwa slalu takde idea beb !

kim heeruul said...

finaz : reka cerita suda..hehe

Cik Siti Aziz said...

mnarik care kim..hiho

kim heeruul said...

siti : hehe..thankz..^^

Rafidah Farhana said...

Perghh, serius aku nak cakap, kau ni kuat semangat tol. Patutle famous amos. Esok dah glamorous, famous, popularous, jgn lupa kat aku pulak. Hahaha.


Happy blogging ! :)

kim heeruul said...

rafidah : haha..famous amos tu biskut la..gua tak lupa lu punya..^^