Boss Gua

Pages

Hot Drama

14 February 2012

Bentuk Ancaman

Assalamualaikum.

Anneyong Haseyo.


Fuh! Fuh! Fuhh! "Meniup"


Gua meniup habuk yang berdebu dekat blog gua ini. Maklum lah lama tak update.Habis Berdebu blog gua.Kesian PARK CHO RONG. keh keh keh.


Memandang 14 February 2012 telah pon tiba.Mesti beberapa couple wish "Happy Valentine Dear.Semoga hubugan kita kekal abadi" kepada pasangan mereka. Puihh Puihh Puihh.. geli la.


Nie mesti time sekolah bila Ustazah mengajar masuk telinga kanan,keluar telinga kiri kan. #APTB.Actually tahun lepas gua dah pernah update entry about Valentine Day ini.Gua saja nak repost balik.Dulu follower sikit je,ramai tak baca.Now dah ramai,ada kot yang baca. keh keh keh.


Cakap pasal VALENTINE.Lu orang tahu dari mana datangnye sambutan ini?Lu orang tahu tak? Memandang kan gua pernah belajar.So,gua nak kongsi sikit ilmu yang gua ada.



Time Form 4 gua ada ambil subjek Tassawur Islam.Tajuk besar  Bab 1"Asas Pemikiran Islam".Unit 9 "Pengaruh yang merosakkan Pemikiran".Tajuk nie macam best.Time tu gua fikir mesti belajar tentang gothic , punk ,black mental..Tapi gua tak sangka lak Valentine tersenarai dalam bab tu.


Gothic

Ini antara yang gua refer dekat buku nota gua.Gua masih simpan lagi buku nota tassawur islam tu tahu tak.


Bentuk Ancaman
  1. menyalurkan hiburan keterlaluan hingga melalaikan dan melupakan tuhan seperti Black Mental,Punk,muzik rock dan sebagainye
  2. Menyemai budaya yang bertentangan dengan islam seperti merayakan "VALENTINE DAY",mementingkan kebendaan dan sebagainye


Sejarah Valentine Day.

Sebelum abad ke-17 masihi, masyarakat Rom meraikan Hari 'Valentine' pada 14 Februari setiap tahun sebagai hari mencintai tuhan atau patung pujaan mereka. Dalam sambutan itu, mereka mengorbankan anjing dan kambing betina, kemudian darahnya dilumur pada tubuh dua orang pemuda. Tubuh yang berlumuran darah itu dibasuh pula dengan susu sebelum diarak ke tengah-tengah Kota Rom.Ketika perarakan berlangsung, pemuda itu memegang kulit anjing dan kambing betina yang masih berdarah dan memalit darah berkenaan kepada sesiapa saja yang mereka jumpa. Gadis-gadis Rom amat gembira jika mereka dipalit darah oleh pemuda terbabit, kerana mereka percaya darah itu dapat menghalang mereka daripada menjadi mandul.


So,jangan sambut ye.Gua pon couple jugak.Tapi tak pernah pula sambut binatang tu.Lagipon gua tak romantik.Tak pernah bagi hadiah dekat gf.Serius gua tak pernah bagi hadiah yang special dekat gf gua.Sebab duit gua habis dekat game. keh keh keh. Tak ada masa nak sambut benda-benda mengarut macam ini.

Please Take note. keh keh keh.

P/s : Eh! panjang pulak gua type entry ini. Feeling menaip. keh keh keh.

22 comments:

Pendamba Mawar said...

gua xlayan ar vlentime

Mia Adriana said...

valentine tu jgk nme pmuda kristian yg mati pd 14/ feb...

hawiz said...

xpayah smbut...kan

ツ dilladelaila said...

nice entry :) annyeonghaseyo !

reenapple said...

aku pun tak ernah sambut juga..=)

Akue Achik said...

gua jugak tak pnh smbut bnda alah ni..huhuhuu...tp gua ada kwn lhir hari ni.. hehe

.cik syana. said...

euuu.nak mun*** rasenye bace sejarah valentine tuh.tah ape la yg sepesel sgtkan hari valentine ni =,='

Lea Isnawi said...

kesian gf ko, xde hadiah best...hihihi


mcm best je tajuk tasawur tu
ulu nk amek gak, tp tapi ntah cmne lupa nape x jadi amek

O CIKTEDDY said...

nnti tunggu kawen dulu bru la nk romantik lebih kan,kim?huhu

yad'z said...

lu cepat2 kawen ngan chemay.. hari-hari boleh berkasih sayang weyh.. tayah nak tunggu valentine bagai.. hakhakhak...

chemay said...

jahil je sambut benda bukan2 ni.
-.-

Nelly The Strange said...

say no to valentine! ^^

sugar2 kapas strawberry said...

takperlu nk smbut valentine sgt la wahai kaum muslimin dan muslimat

widiea azira said...

guwa tak sambut. .guwa sambut maal hijrah jer..

Anyyss Shuhaimi said...

gua tak sambut sebab gua Islam.

Nurul Iman Rosman said...

valentine taik kucing! :P

gummybear said...

orang Islam mmg x sambut..Tp ada sesetengah org Melayu yg menyambutnyer...anda org Islam atau org Melayu..renung2kan ;)

fathiahRAIHANA said...

ala kalo tak sambut pun tektiap hari pun sayang jugak kan kan, hehe.

I do I need Iman said...

memg tak xlyn.
eh lu wjaib laaa bagi hadiah jugak kat gf lu... ahhaha :)

Juliet_iRa~" said...

ehem2..btol ni xsmbut dgn chemay?;p

..cik gugu.. said...

guwa pon tak penah bg hadiah kt bf guwa (-.-") guwa kedekut ke ? oh tidak, guwa student, mana ade duit . haha .

aira shahira azmi said...

ahaha..mesti dptbgf y memahami ni..untung la kim oii..huhuk ><