Boss Gua

Pages

Hot Drama

13 February 2011

Aku Pernah Belajar & say No to "Valentine Day"

Assalamualaikum..Anneyong haseyo..

di'pagi yang indah nie Aku ingin  share sesuatu dgn korang..=)

hope korang sudi membace la yerk..=)


It's All about Valentine..=)

14 February - esk la


Sies Aku cakap aku xpenah Sambut 14 Februari tu.Keje aku 14 Febuari dulu Gi cyber cafe jerw.Layan game..=)


Valentine?
Hari kekasih?
eeeuwwww..
geli bila mendengar Hari kekasih..
aku lagi suka tgk parent aku sambut ulang tahun perkahwinan mereka
lagi sweet.


Valentine?
bleh bahagia kerw bila sambut?
ntah la.mcm bodo jerw bila sambut...


Valentine?
Aku rase membazir jerw beli hadiah.
wat pe la korang beli hadiah time nie..
len ar time nie bufday couple or bufday GF/BF korang leh ar terima..
Baik korang tunggu Bufday GF/BF korang..aku rase time tu lg sweet bila d'sambut.


Valentine?
dari mane dtg nye sambutan ini?
korang taw?
jgn men sambut jerw..


Time F4 aku ad amek Tassawur.Tajuk besar  Bab 1"Asas Pemikiran Islam".Unit 9 "Pengaruh yang merosakkan Pemikiran".

tajuk nie mcm best.time aku fikir mest belajar tentang gothic , punk ,black mental..Tapi aku xsangka lak Valentine Tersenarai dalam bab tu..

yang aku belajar kat unit 9 tu

Bentuk Ancaman
  1. menyalurkan hiburan keterlaluan hingga melalaikan dan melupakan tuhan seperti Black Mental,Punk,muzik rock dan sebagainye
  2. Menyemai budaya yang bertentangan dengan islam seperti merayakan "VALENTINE DAY",mementingkan kebendaan dan sebagainye.
ad lagi tapi tu yang len..so aku bg 2 jerw.


Pastu ustazah aku ad bg note sejarah tentang ape itu sebenarnye valentine days nie..

Sebelum abad ke-17 masihi, masyarakat Rom meraikan Hari 'Valentine' pada 14 Februari setiap tahun sebagai hari mencintai tuhan atau patung pujaan mereka. Dalam sambutan itu, mereka mengorbankan anjing dan kambing betina, kemudian darahnya dilumur pada tubuh dua orang pemuda. Tubuh yang berlumuran darah itu dibasuh pula dengan susu sebelum diarak ke tengah-tengah Kota Rom.

Ketika perarakan berlangsung, pemuda itu memegang kulit anjing dan kambing betina yang masih berdarah dan memalit darah berkenaan kepada sesiapa saja yang mereka jumpa. Gadis-gadis Rom amat gembira jika mereka dipalit darah oleh pemuda terbabit, kerana mereka percaya darah itu dapat menghalang mereka daripada menjadi mandul.

Dalam hati aku mase tu,perrhhhhhh...nasib baik aku x sambut Valentine day tu..
Rupa nye ad sejarah.Baru aku taw..

so korang-korang sume terumata yg ber'couple tu..Jangan la sambut Valentine day nie..
buang masa , buang duit jerw...Xsemesti nye xsambut kite xsyg gf kite..
kita x sambut pon , kite tetap syg dia kan..=)

jom ramai-ramai


baik kite sambut Maulidur Rasul 12 R.Awal 1432 / 15 Feb 2011..
Selasa ini...lagi baik kan..tande kita ingt kelahiran Rasullulah.


salam suma..
=)

28 comments:

Nurhasnatul Nabila said...

blogger anti valentine

kim heeruul said...

nabila : same la..=)

nik farina aishah.... :) said...

betol2..same same la kite sambut maulud nabi bukannye hari kekasih tu ... :)

kim heeruul said...

farina : yup..setuju..=)

Kyra Hasman said...

i love this post ! thanks !

kim heeruul said...

kyra : thankz =)

biruhornet said...

valentine apa tuh?? gwa igt hari ibu jek. HAHAH

yayalya said...

:) nice info.. lagi pon smbt Vday ni boleh merosakkan akhlak manusia...

singgah dari SB.. Aliah Ilias

eh jap2...minat SNSD ke? waaa sama kita!!! hihihi

kim heeruul said...

biru : haha..aku rase baik ko xyah taw ape itu valentine..lg bgos..:)

yaya : btol2 leh rosak kan akhlak....yup mnat snsd jugak..:)

Amira Anorah said...

whoa!..budak bermata sepet ni blaja tasawwur..skola agama ke asalnye????

yup betol...itu bukan budaya kita..:)

kim heeruul said...

mira : xde la..skewl biasa jerw..tp amek tassawaur..:)

kim heeruul said...

mira : xde la..skewl biasa jerw..tp amek tassawaur..:)

. a r e n . said...

sokong gyla la kim ! :D

kim heeruul said...

aren : haha..i=give me 5

DibaHadzim said...

diba tag kamu join contest ni . if sudi pg lah tgk k :)
http://dollyloveholic.blogspot.com/2011/02/contest-senyum-xnampak-gigi.html

DibaHadzim said...

tag kamu dekat contest . sile join :DD

http://dollyloveholic.blogspot.com/2011/02/contest-senyum-xnampak-gigi.html

ydaa (+) said...

like like like . nak like 100 thousand tyme boleh ? :0

kim heeruul said...

ydaa : thankz sbb like..=)

Just Bella said...

Like banyak2! SAY NO TO VALENTINE!!

kim heeruul said...

bella : haha..thankz..ya say no to valentine..=)

aTeN i_nur said...

amek skali sume fakta kua..haha..btw..sah2 valentine tu haram..x faham knape org still x faham..:)

Nurul Iris said...

I like it!!!

kim heeruul said...

aten : hahhaa..maybe dowg ikot trend kowt...

iris : saya pon suka. ..hihih

Finaz Jaafar said...

no valentine !

kim heeruul said...

finaz : ya..say no no no no no..=)

aliaa farhana said...

kalau la bley buang tarikh ni dr calender kan bagus,....hihihi

Nurul Afifah Addnan said...

anti v-day..yeah.!

kim heeruul said...

afifah : yeah..